(oldie-1997) Gadjo dilo, 5,5/10 (no Kusturica here) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

09 aprilie, 2006

(oldie-1997) Gadjo dilo, 5,5/10 (no Kusturica here)


„pentru un film frantuzesc despre rromii din Romania, Gadjo dilo, reuseste sa nu ma enerveze foarte tare, si pentru ca ieri a fost ziua internationala a rromilor, nu o sa ii tin pica pentru ca nu este echidistant si idealizeaza modul lor de viata” DANEZIA.

Uite un film in care teoria mea a primei scene (primul cadru) nu se aplica, pentru ca filmul incepe cu un francez pe un drum desfundat de Baragan ce se decide ca s-a saturat de mers si ca ar fi mai bine sa se invarta pe loc (imi aduce de un tip, supranumit Rulment din gara Barlad), pana la apusul soarelui..., ca dupa aia sa se apuce din nou de mers..., BALL SHIT.

Surprinzator insa filmul scapa rapid de frantuzisme si trece la treaba serioasa, caci vagabondul francez este integrat intr-o comunitate tiganeasca de la marginea unui sat romanesc si ulterior dezvolta o previzibila poveste de dragoste cu o „piranda”. Iar totul se termina apoteotic cu o traditionala revolta a romanilor contra tiganilor..., dap.

Punctele bune ale filmului..., poveste interesanta, jucata bine, chiar daca majoritatea celor din film nu sunt actori, de asemenea si muzica e super, iar totul este realizat cu profesionalism. Mi-a placut separarea clara dintre romani si tigani..., fara dubii, de altfel si cele doua lumi sunt diferite, chiar daca la fel de invadate de mizeria ruralului romanesc. De asemenea decalajul puternic intre bogatii si saracii ambelor lumi e foarte bine aratat.

Un mare plus pentru prezentarea nuntii, si pentru limbajul colorat...,

Partea mai „naspa” e ca filmul tine o singura parte, sunt aratate numai virtutile si punctele pozitive ale traiului rromilor, in timp ce problemele sunt prezenta nuantat analfabetismul, mizeria, lipsa utilitatilor, serviciilor sanitare. Iar dezamagitor stereotipurile lovesc si aici: rromii sunt fie muzicanti fie repara tot felul de nimicuri, fie sunt „mafioti”.

Un mare minus revolta de la final a romanilor, poate cel mai prost jucat moment, lipsit de dinamism, jalnic..., asta ca sa nu intru neaparat in probleme si mai dificile legate de felul in care un incident izolat real poate fi generalizat printr-o astfel de prezentare.

Asadar 5 puncte pentru un film bun dar lipsit de obiectivitate (tine o singura parte..., si aia foarte prost), + 0,5 puncte pentru aparitia de DACIE in film strain (dap..., pasiunea mea de a vedea Dacii in filme)

Poate ca se merita vazut..., doar asa cat sa vedem cum s-au schimbat mentalitatile din 1997 si pana astazi..., doar 9 ani si Romania aia din film mi se pare extrem de departe.

2 comentarii:

Anonim spunea...

stii ca filmul face parte dintr-o trilogie a unui regizor german (parca)? eu nu am reusit sa dau de celelate doua, dar ar fi interesant de vazut

danezia spunea...

Daca ar fi vorba de trilogie numai filmul asta al lui Tony Gatlif se merita vazut, in orice mai este un film (prost) Swing (care e pe tema Rromilor) si anul asta trebuie sa apara mult mai interesantul Transylvania.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.