American Dreamz 6,9/10 (I’m speechless … I have been Omerized) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

20 mai, 2006

American Dreamz 6,9/10 (I’m speechless … I have been Omerized)

Necrutator, filmul satirizeaza totul: Industria de divertisment; reality show-urile; presedintele Bush; politica americana; terorismul...., si probabil asta e greseala lui majora: incearca sa faca prea multe, si din nefericire cei care cunosc prea putin societatea americana vor intelege mai nimic, si vor rade pe masura” DANEZIA.

USA (Depth of Field- release United International Pictures (UIP) )/Engleza/ min 107.

Gen: Comedie, Satira, Parodie... si nu numai.Un prieten mi-a spus acum cativa ani ca americanii ar omori ca sa poata avea un Eurovision al lor, si visele lor au fost indeplinite odata cu aparitia celui mai de succes reality-show de pana acum „American Idol”. Iar acest film parodiaza tocmai ideea de concurs de cantece, ce se transforma in mult mai mult odata ce audienta si cresterea ei devine principalul obiectiv. Din momentul ala nu mai avem un concurs de talente ci doar un freak-show... (just look at Lordi..., reprezentantii Finlandei de anul acesta).

Insa probabil gresesc „American Dreamz” este Eurovisionul, Big Brother si Dansez pentru tine... totul la un loc, parodiate in esenta lor: cinismul producatorilor, concurentii lipsiti de scrupule si noi telespectatorii, o masa uriasa de manevra gata sa inghita orice. Pacat ca realizatorul acestui film nu s-a putut limita doar la atat ( o parodie a "culturii populare" de astazi)...., ar fi iesit un film probabil la fel de bun ca si „Network”. Probabil ca ideea unui arab prea incompetent pentru a muri pentru cauza Jihadului, dar care este selectionat sa participe la cel mai vizionat spectacol de pe planeta, ca apoi sa descopere ca are sansa sa il ucida pe Presedintele SUA a fost irezistibila (si de aici degenereaza cele mai reusite momente comice ale filmului) mai ales in contextul politic actual.

Totul se intampla la un loc: satira politica fina, glumele elaborate si situatiile comice simple, intr-o avalansa ce pare sa vrea sa multumeasca toate gusturile. Si asta pana la urma nu e foarte rau, pentru ca oricine va gasi momentele lui preferate in acest film. Problema e ca filmul nu e unitar: parodiile gen Scary Movie, umorul politic si momentele dramatice de pe final dau o nota proasta la capitolul omogenitate si te fac nu stii sigur ce ai urmarit. Si din nefericire scenariu si regia poarta vina pentru asta.

Hugh Grant (Tweed), Dennis Quaid (Mrs. President), Mandy Moore (Sally), si Sam Golzari (Omer), fac toti niste roluri fara cusur, si imi voi motiva nota exagerat de mare acordata acestei pelicule prin faptul ca am fost pur si simplu impresionat de puterea de exprimare a acestor actori. Au dat unor personaje, pe care un scenariu cretin le schitase doar, o adancime si o putere de exprimare ce le face memorabile.

Un film ce pare construit din bucati, ce deseori iti da impresia ca nu are puterea sa duca la capat ceea ce si-a propus, dar care pana la urma te lasa multumit. O comedie cum rar gasesti, elaborata si care loveste (cateodata fara prea mult curaj) in tinte ce pareau inexpugnabile. Una dintre rarele satire ale societatii americane de astazi.

GO ROMANIA! Hai Mihai Traistariu!


2 comentarii:

Anonim spunea...

Si totusi au catigat rokerii din Finlanda!

danezia spunea...

Bravo lor..., si-au batut joc bine de Eurovision, insa si-au batut la fel de bine joc si de ei si de rock in general! Sa castigi un concurs de dive si metrosexuali e destul de jenant.

Insa vestea rea nu e aici, caci NBC e aproape de a finaliza negocierile cu EBU, pentru o versiune americana a faimosului "display" de kitch european.

American Idol cred ca o sa fie Teleenciclopedia in comparatie cu AMERICANVISIONUL!!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.