Fearless (Fara teama) 7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

22 octombrie, 2006

Fearless (Fara teama) 7/10

"Ultimul film al lui Jet Li, iese din tiparul obisnuit al filmelor asiatice ... prin luptele extrem de bine realizate, mesajul si morala pe care doreste sa o promoveze, dar si prin recreerea fidela a atmosferei Chinei de la inceputul de sec.XX. Din nefericire partea mediana curge destul de greoi"

China (Hong Kong), USA (Rogue Pictures– release Rogue Pictures)/Mandarina, Japoneza, Engleza / min 105

Gen: Actiune, Drama, Istoric, Biografic

(titluri alternative " Huo Yuan Jia "Jet Li's Fearless " )

Daca ar fi sa ne luam dupa campania de promovare... acesta ar fi "filmul de retragere" a lui Jet Li. Si daca e chiar asa, atunci... acest "meci de retragere" e unul reusit.

In Fearless, Li intra in pielea luptatorului (devenit legendar) de arte martiale Huo Yuan Jia, cel care le-a adus in era moderna si cel care a definit adevaratul spirit al acestora... asa cum il cunoastem astazi (eliminand toate traditiile barbare ale trecutului). Cu toate acestea aceasta filmul nu e o biografie in adevartul sens al cuvantului, existand diferente majore fata de adevarul istoric.

Insa tranzitia intre crudul ev-mediu si modernitatea occidentala pare sa fie adevaratul subiect al filmului, si o sa descoperiti cu surprindere cat de mult se schimba totul in cativa ani. (Aluziile la China de astazi, ce trece printr-o noua etapa exploziva de transformare fiind sarea si piperul unei povesti ce altfel ar fi doar un pretext pentru nenumarate ocazii de cafteala).

Si luptele... in cel mai real si violent sens posibil sunt destule, mai ales in prima parte a filmului. Sunt superb realizate si filmate cu un ritm pe care nu il credeam posibil... ufff nemaipomenit.

Apoi urmeaza partea sa ii zic mai de "arta" a filmului, intervin noianul de probleme morale... reintoarcerea la natura, adevarata dragoste (etc)... ca apoi sa reintram in actiunea ce finalizeaza duelul cu cei patru luptatori straini (cel pe care il vedem si la debutul filmul). In cazul asta ma gandesc cu groaza cam cat de plictisitor ar fi fost filmul in versiunea originala de 150 de minute....

Ne fiind nici biografie propriuzisa si nici bataie continua pe rupte... Fearless nu convinge, desi filmul e superb din punct de vedere tehnic cat si vizual. Il recomand chiar daca unii (cei care nu apreciaza neaparat...ahh!.. chestiile adanci) vor dori sa dea la un moment dat Fast-Forward (spil.. pana cand apare tipul urias in halat galben).

Subtitrare aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.