A fost sau n-a fost? 10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

14 octombrie, 2006

A fost sau n-a fost? 10/10

"A fost sau n-a fost, este un film mult mai adanc si inteligent decat ai ramane cu impresia dupa cronici si felul in care e promovat, insa in acelasi timp este destul de amuzant si captivant incat sa compenseze lipsa de actiune inerenta formatului ales de regizor. Cu toate acestea Porumboiu face greseala majora de a indeparta povestea de adevaratul sau substrat, incercand sa ii dea o dimensiune universala"

Romania (42 km film– release Tartan Films)/Romana/ min 89

Gen: Comedie, Drama

(in Romania din 29.09.2006)

(titluri alternative „12:08 East of Bucharest”, „1208_East_of_Bucharest”)

Ca vasluian imi e imposibil sa dau acestui film o alta nota inafara de 10/10... dar pe langa asta "A fost sau n-a fost" indeplineste bine criteriile mele pentru o astfel de nota. Filmul mi-a placut, a reusit sa ma emotioneze, sa ma enerveze (in sens pozitiv), sa ma faca sa rad si sa ma puna pe ganduri.... si o sa imi faca placere sa il revad de nenumarate ori.

Cu toate astea nu o sa evit si lucrurile cu care nu sunt de acord (pentru ca sincer nu a fost nimic din acest film care sa imi displaca). In primul rand consider partea introductiva mult prea lunga, in al doilea rand nu sunt de acord cu ideea ca o astfel de poveste paote fi aplicata oricarui oras mic de provincie din Romania. Consider o mare greseala aceasta generalizare cat si indepartarea fortata a unor elemente de specific local(atat ca denumiri, cat si de limbaj). Sincer m-a durut faptul ca nu s-a vorbit cu accent si regionalisme... si intr-o pseudo-romana literara ce in multe locuri a fost de neinteles, chiar daca sunetul a fost de calitate.

Pe de alta parte inteleg compromisul ce a trebuit facut pentru a face filmul accesibil si spectatorului strain. In schimb pentru cinefilul roman, indepartarea multora din lucrurile ce ar fi putut sa dea un farmec local inegalabil peliculei (ce totusi tipa din toti porii VASLUI) strica mult din placerea vizionarii.

De altfel, in lipsa acestei confuzii nu m-ar fi deranjat faptul ca Porumboiu a surprins aspectele cele mai putin placute ale orasului natal. Insa a pune egal intre VASLUI si Romania ca intreg... ceea ce multa lume (din strainatate) a invatat sa faca din acest film e o uriasa greseala. Sunt constient ca Vasluiul nu arata deloc bine la inceput de iarna... si mai ales pe la periferie si nu m-ar fi deranjat deloc daca ar fi fost prezentate si cadre mai urate... atata timp cat acel brad nu ar fi mascat (atat de convenabil) cuvantul VASLUI, din textul "Primaria municipiului VASLUI va ureaza: Sarbatori fericite"

/////end of flame/////

Acum de ce sa nu recunosc ca sunt mandru de Corneliu Porumboiu si de miracolul cinematografic pe care a reusit sa il faca cu bugetul minuscul de 200.000$:

Filmul nu pare sa sufere in nici macar un cadru de absenta unei finantari mai consistente.

Cele 89 de minute trec cu o incredibila viteza, avand in vedere ca a doua jumatate este extrem de statica...

Replicile sunt savuroase si bine construite; situatiile extrem de amuzante; personajele bine conturate (chiar daca sunt departe de originalele dupa care au fost inspirate); iar povestea curge cu usurinta si naturalete.

Si poate ca naturaletea este cuvantul definitoriu al peliculei. Totul pare real, palpabil si in acelasi timp... ireal si incredibil. Poate ca e doar efectul nemaipomenit de a vedea pe marele ecran strada pe care ai copilarit, clasa in care ai invatat si locurile ce iti sunt atat de familiare.

Mi-a placut la nebunie ideea geniala legata de neoanele din oras... a dat o dimensiune neasteptata filmului, cat si felul in care aparitia personajului de origine chineza raporteaza dintr-odata lumea pierduta si izolata a micului oras la realitatile lumii actuale.

Si daca e sa revin la neoane si la cadrele de la inceputul si sfarsitul filmului: cred ca nu se putea gasi o mai buna introducere si un mai reusit final.

Apropo... e adevarat ca in oras, unele neoane se aprind si se sting mai tarziu, insa poate cel mai ciudat Vasluiul se afla la 8 minute (diferenta fata de ora solara) de meridianul ce dicteaza ora UTC+2, insa la VEST. O coincidenta fericita... si poate chiar voita.

In final, sunt de parere ca filmul lui Porumboiu merita selectionat pentru a participa la Oscarul de la anul. Sansele de a fi nominalizar sunt desigur destul de reduse, insa daca printr-o minune s-ar realiza acest lucru sunt sigur ca "12:08 East of Bucharest" ar castiga "Best foreing language film". Are cu ce si de ce!

Subtitrare N/A

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.