Superman Returns 5/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

07 octombrie, 2006

Superman Returns 5/10

Un excelent blockbuster de vara, superb din punct de vedere vizual si al efectelor speciale, insa lipsit total de ritm si cu un scenariul juvenil si infestat de penibile simbolisme religioase”

USA (Warner Bros– release Warner Bros)/Engleza/ min 154

Gen: Actiune, Aventura, SF, Fantezie

(in Romania sub numele de „Superman Revine” din 14.07.2006)

(titluri alternative "Superman Reborn" "Superman V" "Superman 4" )

Superman a lipsit pentru cativa zeci de ani... pentru ca lumea nu a mai avut nevoie de el, de fapt America. Poporul america castiga (la mare distanta) razboiul rece, detinea o armata de invidiat si nu mai avea nevoie de un salvator... de un simbol al sperantei.

Acum se pare ca e nevoie din nou de el, insa Superman nu isi planifica bine zborul si revine dupa doar 5 ani de zile... in ceea ce pana la urma e trecutul, in pofida computerelor si a putinelor aluzii ce te-ar tenta sa te gandesti la prezent. Si asa „omul de otel” ajunge sa se lupte TOT cu fantomele trecutului... cu un Lex Luthor ce pare o caricatura pe langa „criminalii” de astazi desi este jucat superb de Kevin Spacey; incercand sa impiedice un plan cretin de „dezvoltare imobiliara”. (nea Luthor ar trebui sa ia lectii de la noi.... sa afle cum sa faci schimburi de terenuri fara sa distrugi juma de lume)

Ce m-a enervat foarte mult la acest film, a fost crearea unei mitologii religioase (cu o clara influenta crestina) in jurul lui Superman, si deturnarea sensului povestii: de la umanizarea unui extraterestru (ce este supraputernic DOAR in lumina soarelui nostru galben) in divinizarea acestuia. Si astfel nu pare aproape comic ca toata rasa „salvatorului planetei Pamant” este distrusa de ceva atat de trivial ca explozia unei planete.... cand in acest filmulet... o sa il vedem pe supereroul nostru facand lucruri ce depaseasc cu mult abilitatile lui originale.... „mai rapid ca un glont, mai puternic ca o locomotiva”. Acum Superman e omnipotent si nici macar [spoiler!!!] kriptonita nu il mai poate afecta.

Acum o sa las naibii filozofia si o sa zic ca am vazut filmul asta de 3 ori, in conditii diferite... si va asigur ca orice conversatie pe jumatate inteligenta poate sa iti distraga atentia de la tampenia ce se desfasoara pe ecran. Nu de alta, dar pelicula are un ritm greoi la inceput, este extrem de plictisitoare si poseda un final deprimant, ce reuseste sa stearga cu succes orice urma de impresie buna cu care ai putea iesi din cinematograf.

Superman Returns nu este nici amuzant si nici distractiv.... pentru ca se ia prea mult in serios si piseaza cu aberatii filozofice (de genul celor de mai sus), pe de alta parte nici un film serios nu este... pentru ca nu are cum... ideea ce motiveaza scenariul e (putin zis) copilareasca, si actiunea e presarata de variate momente ce frizeaza imposibilul (chiar in limitele destul de largi ale SF).

Subtitrare aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.