World Trade Center 6/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

16 octombrie, 2006

World Trade Center 6/10

"dezamagitor, enervant, plictisitor pana la ultimul hal, insa pe alocuri emotionant si destul de sincer... un film despre despre un happy-end ce ignora o tragedie."


USA (Paramount Pictures– release UIP)/Engleza/ min 129

Gen: Drama, Istoric

(in Romania din 12-10-1006)

(titluri alternative "September"; "Untitled Oliver Stone/September 11 Project"" WTC" (?) )

Singurul lucru bun despre "World Trade Center", e ca pentru primele minute reda destul de bine atmosfera de confuzie si suprarealism a acelei senine zile de septembrie. De altfel chiar ai impresia ca o sa vezi ceva interesant... si apoi incredibil de repede... primul turn se prabuseste.

Dupa acea urmeaza o statica prezentare (filmul lui Porumboiu e actiune pura pe langa asta) a epopeii politistilor captivi sub daramaturile turnurilor (punctata de dese si inutile tranzitii catre dramele... de un jalnic patetism prin care trec familiile celor doi "norocosi").

Totul culmineaza cu o triumfala iesire la suprafata (destul de emotionanta totusi) acompaniata de o muzica pe aceasi tonalitate, ce vrea sa dea impresia unei victorii a vietii asupra mortii. (de fapt efectuata calcand ... pe cadavre in cel mai nesimtit mod posibil)

Oricum Oliver Stone reuseste cu o maiestrie perfida sa evite orice posibila conexiune politica, orice lucru maret pentru care sa se merite deschiderea mormantului ingrozitor al Turnurilor Gemene realizand doar o alta docu-drama cuminte si emotionanta numai buna de dat la aniversari nefaste ... un bun material de propaganda pentru Bush & Co. HURRAA!

Nimic mai fals, nimic mai dezgustator decat sa ignori mortile a mii de oameni... pentru un "feel good" happy-end.

Fluieraturile presei de la Festivalul de film de la Venetia sunt meritate... pacat ca nu am fost si eu la acea proiectie.

Subtitrare aici

P.S. Orice comentariu referitor la teorii ale conspiratiei si 11/9 va fi sters pe motiv de cretinism. (cu exceptia notabila a LIHOP-istilor, ce beneficiaza de lipsa de dovezi care sa sustina atat varianta lor cat si pe cea guvernamentala)

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.