Happy Feet ( Mumble cel mai tare dansator) 7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

24 noiembrie, 2006

Happy Feet ( Mumble cel mai tare dansator) 7/10

"Incredibil din punct de vedere vizual, cu o coloana sonora de exceptie, infestat de cantece si dans, sustinut de rafale sustinute de ras si de actiunea aproape continua avand in plus in spate un mesaj corect si puternic Happy Feet reuseste sa isi rateze cu succes ambele obiective... nu e nici pe departe foarte distractiv si nici chiar atat de educativ (ahh... convingator)"

Australia, SUA/Engleza/ min 87

Gen:Animatie, Actiune, Aventura, Comedie, Muzical, Familie (cu anumite rezerve)

Inainte de toate, cu aceasta ocazie o sa recomand din nou excelentul documentar "Calea imparatului" (La Marche de L'Empereur), din care sunt copiate destule secvente ale acestui film (chiar daca ambele pelicule se aflau in productie in acelasi timp, anul care a trecut de la lansarea documentarului francez reprezinta destul timp pentru inspiratie... chiar si in lumea greoaie a graficii computerizate).

Revenind la film... hmm de obicei sunt mai "ingaduitor" cu peliculele ale caror mesaj e apropiat de propriile mele convingeri, insa din nefericire "Mumble cel mai tare dansator" ar putea sa aiba acelasi efect catastrofal asupra cauzei ecologiste (in special asupra celor care lupra pentru conservarea Antarticii), asa cum si "The Day after Tommorow" a reusit destul de bine sa denigreze adevarul despre incalzirea globala.

Problema e ca "Happy Feet" in ciuda tuturor calitatilor sale, sufera un imens handicap... un scenariu oribil, ce executa o poveste incredibila (in sens negativ) chiar si la nivelul unui film pentru copii cu pinguini dansatori.(sunt atatea lucruri care nu se leaga, atatea greseli evidente si desigur nenumarate situatii trase de par... incat nu o sa ma mai obosesc sa le enumar sau sa explic ce si cum e gresit).

Apoi "Happy Feet"... nu e exact un film pentru copii, si asta nu neaparat pentru lectiile mai evidente sau nu pe care incearca sa le predea. Pentru mine e putintel cam violent si plin de aluzii sexuale pentru cei mai mici. Iar ca sa nu ziceti ca nu v-am avertizat pe langa tenta foarte ecologista a filmului... mesajul este destul de voalat si antirelogios si catre nerespectarea autoritatii (inclusiv cea a parintilor), insa nu cred ca foarte multi dintre copii vor avea capacitatea sa inteleaga astfel de subtilitati ce par sa fie adresate mai mult publicului adult.

In plus mesajul central al filmului "Be Yourself" (fii tu insuti), sufera destula lipsa de credibilitate, pentru ca acest comportamet... duce la excluderea sociala a tanarului Mumble, situatie ce se rezolva... numai dupa ce aceasta face o incredibila calatorie (gen quest), contacteaza "extraterestrii", comunica cu ei, si intr-un final salveaza si intreaga natie a penguinilor iar sincer vorbind, asta ridica foarte mult standardele pentru doritorii de "nonconformism" si poate duce dimpotriva la ideea contrara... potrivit careia "conformismul social" e o cale mai facila de a (si aici folosesc o "geniala" metafora a filmului) "face un ou". Iar observatia asta conteaza mai ales pentru ca vine din partea cuiva ce nu a fost niciodata "domnul popularitate". "Late bloomer" that’s me all right : ((

Si desi m-am chinuit sa distrug filmul si sa plictisesc cititorul in acest review, nu pot la final decat sa recomand "Happy Feet"... e destul de bun si se merita a fi vazut, mai ales pentru ca are destule momente de genialitate comica (episodul cu leul de mare, intreaga prezentare a pinguinilor latino) si aici se vede mana (ahh vocea si talentul) lui Robin Williams.

P.S> Cei foarte atenti o sa recunoasca si vocea regretatului Steve Irvin... ce da viata pinguinului Trev.

Subtitrare aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.