(Oldie 1975) - Fantozzi 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

29 noiembrie, 2006

(Oldie 1975) - Fantozzi 9/10

"O excelenta comedie aproape necunoscuta in afara Italiei, dar care e simbolul unei generatii de italieni ce se pot identifica atat de usor cu atat de ghinionistul personaj. Filmul e mai mult decat o insiruire de gaguri, are ceva de zis... iar umorul sau dulce/amarui, te va distra dar si emotiona. Pacat de finalul al naibii de ciudat"

ITALIA/Italiana/ min 100

Gen: Comedie, Drama.

(Titluri alternative: "White Collar Blues")

Daca Al Bundy ar fi fost italian si ar fi "trait" in anii '70, numele sau ar fi fost cu siguranta Fantozzi. Nu ar fi exclus ca acesta sa fi fost o sursa de inspiratie pentru extrem de cunoscutul personaj american, asemanarile sunt izbitoare... dar si diferentele sunt notabile.

Fantozzi este un functionar marunt, la o supermegacompanie condusa de un invizibil si atot prezent "directore galatico", si de o suita de directori cu tiluri cel putin la fel de pompoase. Este casatorit cu o "chestie", si are o fiica atat de urata... incat Fantozzi simte nevoia sa adauge un "probabil" atunci cand (incercand sa o consoleze) ii zice ca e "mai frumoasa decat faimoasa actrita americana Cheetah".

El este arhetipul italianului mediu din anii 70, cu toate viciile si defectele, cu o viata monotona, servil... iar cu felul in care pare sa fie urmarit tot timpul de ghinion ne putem identifica oricare dintre noi cel putin odata in viata.

Are un coleg/prieten cu care imparte aproape toate aventurile, o colega de servici "seducatoare (?)" de care este indragostit si pe care incearca cu disperare sa o impresioneze, un sef exigent, viziuni religioase si... desigur un mic norisor de ploaie ce il urmareste de fiecare data in timpul liber sau in vacanta.

Poate ca umorul acestui film nu e pentru toti, poate ca situatiile sunt deseori fortate, si poate ca in unele momente filmul pare mai mult ciudat si trist... decat amuzant. Insa rezultatul e in mod clar... un film antologic si nemuritor.

Subtitrare aici (waiT)

Un comentariu:

Octavian spunea...

Am vazut filmele pe posturile italiene cand eram mic si le-am regasit de curand pe internet. Preferatul meu e Superfantozzi, povestea peste secole a personajului de la Geneza pana intr-un viitor indepartat

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.