Steal This Film (Fura acest film) pI 7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

17 decembrie, 2006

Steal This Film (Fura acest film) pI 7/10

"Piratarea culturii sau cultura piratarii, accesul neingradit la informatie sau protejarea proprietatii intelectuale?, acestea sunt temele nesfarsitului razboi dintre industria filmului si proprii sai consumatori"

Suedia/Engleza, Suedeza/ 31 min.

The Pirate Bay este probabil cel mai mare tracker de torrenti din lume si primul astfel de site ce si-a propus sa invete oamenii obisnuiti asupra felului in care se foloseste protocolul de sharare P2P a fisierelor numit Bittorrent. Iar acest film documentar incearca sa ne prezinte lumea din spatele tracker-ului si sa ofere o alternativa la propaganda deseori exagerata a detinatorilor de copyright.

Renumele siteului de mai sus nu vine neaparat de la numarul urias de vizitatori, sau de la faptul ca existenta lui este legala sub legea suedeza, ci pur si simplu el a devenit extrem de cunoscut prin modul extrem de ofensiv (si amuzant) prin care "ei" [piratii] trateaza numeroasele amenintari venite din partea celor a caror interese (si profituri) sunt lezate de existenta siteului, cat si prin aparenta invulnerabilitate la diversele presiune legale sau nu (sau prin repornirea foarte rapida a siteului dupa un raid al politiei).

Iar acest documentar este o demonstratie a faptului ca "piratii" suedezi nu numai ca nu se ascund, ci dimpotriva sunt dispusi sa apara in public gata de a da replici taioase la adresa celor care incearca sa opreasca un fenomen aflat la limita legalitatii prin metode la fel de incorecte.

Ce sa mai zic de existenta unui partid al piratilor, pe care nu l-as vedea niciodata inflorind in Romania, desi 99,9% din milioanele de utilizatori ai internetului de pe la noi... au incalcat cel putin odata legile copyright-ului. Insa aici e vorba de ipocrizie si de frica... lucruri de care noi romanii nu am dus niciodata lipsa.

Desigur ca filmul face o ironica si distractiva munca de distrugere a unora dintre argumentele marilor studiouri (concentrandu-se pe nesfarsitele vaicareli ale diferitilor detinatori de copyright ce si in trebut au incercat sa inabuse din fasa tehnologii precum: caseta audio, Videocasetofonul... etc, etc) si incearca sa promoveze ideea ca retelele P2P sunt inceputul unei revolutii tacute, capabile sa modifice felul in care sunt tratati consumatorii.

Cat de eficient este acest mesaj... hmm... asta e decizia voastra...

Ce ziceti? deschideti torrentul... sau asteptati inca 3 luni de zile, pana cand apar filmele si pe la noi?

Si indiferent de ce zic suedezii astia smecheri, filesharingul e ilegal si se pedepseste nasol tare de tot...
P.S> atentie la mesajele
pseudo-subliminale (fain de urmarit)

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.