Blood Diamond (Diamantul sangeriu) - 7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

06 ianuarie, 2007

Blood Diamond (Diamantul sangeriu) - 7/10

"Incearca sa fie un film cu un mesaj politic, insa esueaza spectaculos intr-un excelent fim de actiune. "

USA/ Engleza/ min 138

Synopsis aici

Filmul asta e capabil sa dezamageasca pe oricine. Cei care asteapta la un thriller dinamic si plin de actiune, o sa se sature pana peste cap de prelegerea „politically correct”, iar cei care dimpotriva se asteapta la un film cu mesaj substantial, capabil sa impresioneze si sa mobilizeze o sa fie in mod sigur dezgustati de maniera extrem de brutala si calculata prin care acest film esueaza in mod voit in a transmite o idee relativ simpla.

Reteta e urmatoarea: se ia „Lord of War” si „The Constant Gardner”, adaugam putin din imaginea apocaliptica din „Hotel Rwanda” se agita bine. Se plaseaza totul intr-un alt iad african (Sierra Leone de data asta)... si pentru ca totul sa nu cada rau la stomac se adauga putina „magie” Hollywood-iana care sa tempereze tonul „exploziv” si care pune capac povestii printr-un final cretin.

Rezultatul e un film ce se axeaza pe cautarea unui diamant si pe evolutia povestii de dragoste dintre personajele interpretate de Leonardo DiCaprio si Jennifer Connelly, si in care pe fundal... vreo cateva sute de africani se intersecteaza in mod fatal cu gloante si macete.

Rezultatul e un alt fel de imagine gen „copii cu burtile umflate si bazaiti de muste”. Te socheaza succesiv pana cand te desensibilizeaza total si ajungi sa crezi si tu ca toate macelele de pe continentul negru sunt „chestii africane ce se intampla mai tot timpul”.

Si pentru ca nu pot vorbi doar de partile negative... o sa sintetizez nota de 7 asa: aduce in constiinta oamenilor ceea ce s-a intamplat in Sierra Leone (si asta e bine, pentru ca rar vezi in jurnalele de stiri de pe la noi... asa ceva); descrie foarte bine epopeea copiilor-soldati; intr-un final Leonardo DiCaprio nu mai „sucks big time”; iar per total filmul e dinamic si curge bine.

Subtitrare aici

3 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a placut mult filmul asta! Respect pt. Leo care e mai bun de la film la film. Deja nu mai e "idolul" femeilor ci un actor care se vrea mai bun pe zi ce trece. Si cat isi mai doreste un Oscar!!! Nota 7,5 . Se poate cu virgula, nu?

danezia spunea...

Se putea la inceput cu virgula... :p.

Poate ca are mai multe sanse anul asta... e implicat in multe proiecte interesante.

Anonim spunea...

:D
Pe mine m-a amuzat cand am vazut o fratiune de secunda un 'making of' pe VH1(sau Mtv)-cat treci de la un post la altul..
Atunci mi-am dat seamadespre ce-i vorba: albul care salveaza pe negri. Dar cum nimeni nu a vazut ultimul Superman, i-a adaugat un Lois Lane. Nimic nou sub soare: "noi va omoram, noi va ajutam" e definitia lumii vestice.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.