(Oscar 2007) Venus -6/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

28 februarie, 2007

(Oscar 2007) Venus -6/10

Ultima performanta remarcabila a lui Peter O'Toole se afla din nefericire intr-un film mediocru ce reuseste sa isi implineasca pe deplin potentialul infiorator de prost-gust si ciudatenie!

Anglia/ Engleza/ min 95

Peter O'Toole who?, Nu stii...tipul care arata ca un cadavru la ceremonia Oscarurilor.

Nu, nu ala cu chelie!, ala era Jack Nicholson. E vorba de tipul ala, care arata un picut mai bine. Vezi ca il stii?... acuma sa iti explic de ce omul nostru nu a luat un Oscar.


Ce se intampla atunci cand Moartea Domnului Lazarescu (MDL) se intalneste cu Lolita?... hmm tot ce va pot eu garanta e ca filmul asta e departe de tot de Malena.

Uite, idea parea interesanta... la inceput, Maurice (Peter O'Toole) si Ian (Leslie Phillips) reusesc sa fie foarte amuzanti in conversatiile lor pline de ironie si istetime si filmul pare sincer distractiv si plin de prospetime (in plus nu tin minte sa fi auzit de atatea ori cuvantul „fuck”, poate in South Park filmul), insa de indata ce in viata mosuletilor intra stereotipul feminin al Yob-ul britanic... lucrurile iau o intorsatura nasola.

Sincer mie mi se pare o presupunere extrem de pretentioasa si ireala ca un astfel de exemplar (tipic pentru cultura britanica de binge-drinking) poate fi reformat de catre un batranel inteligent si sensibil... dar destul de pervers, prin preocupari total extraterestre acesteia, ca arta si cultura.

Si nici fata, Jessie (jucata de Jodie Whittaker)... nu prea pare sa fie genul in cautarea unui nou sens in viata. Ea reuseste sa fie la fel de ciudata si reuseste sa il egaleze in IRealitate pe batranelul pervers. Ea nici nu prea pare sa manifeste fata de acesta vre-un fel de sentiment pozitiv sincer inafara ... unei bunatati finale, ce pare mai mult izvorata din mila, vinovatie si remuscari.

Relatia dintre cei doi e una extrem de urata din umilul meu punct de vedere... Maurice o transforma pe Jessie intr-un simplu obiect ce reflecta imaginea mitologica a zeitei Venus. Intradevar e indragostit de ea pana peste cap (dar indragostit de o imagine... ahh corpul ei)... si se gaseste intr-un fel de veneratie patologica ce creaza cateva scene mai tulburatoare. Jessie e in schimb interesata doar de celebritatea si banii batranului... si nu refuza sa il foloseasca si sa se lase folosita, pentru ca e chiar flatata de doza exagerata de romantism ce ii invadeaza existenta comuna.

In rezumat "Venus" e o uriasa dezamagire... Peter O'Toole nu poate salva un film ce devine rapid lipsit de imaginatie si ce emana un neplacut aer stagnant de putrefactie artistica. Iar prestatia lui nu poate sa iasa decat extrem de patata de superioritatea snobica a acestei pelicule.

Subtitrare aici

2 comentarii:

Raluk spunea...

Multumesc mult pentru acest post - chiar aveam mari reticente in a vedea acest film. Il respect pe Peter O'Toole ca actor, dar ceva parca ma retinea... Reviewul tau m-a lamurit ca nu voi rata mare lucru :)

danezia spunea...

Just doing my job! Mie personal nu mi-a placut deloc filmul (motivele sunt in review). Criticii de peste ocean l-au ridicat in slavi, marea majoritate a celor din UK (filmul e britanic)... au avut pareri apropiate de ale mele sau au distrus pur si simplu filmul (eu unul am fost ingaduitor).

Peter O'Toole e un actor mare... si in lipsa lui filmul asta ar fi fost un dezastru nemaipomenit. (de fapt el e stalpul de credibilitate si ancora emotionala ce fac suportabila o idee pretentioasa, realizata gaunos si care se termina intr-o melodrama ieftina)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.