(Oldie 2002) Frida -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

19 aprilie, 2007

(Oldie 2002) Frida -8/10

Totul despre sex... err... comunism si pictură? Oarecum...însă în acelaşi timp doar o poveste despre dragoste în toate formele ei... o poveste despre suferinţă şi adevărata artă ce izvorăşte direct din suflet. Păcat de abordarea superficiala, enervant de pretenţioasă şi lipită conţinut a vieţii tumultoase a Fridei Kahlo. Fanii pictoriţei vor fi puţin dezamăgiţi de precizia contabilă şi de lipsa de fantezie a filmului : (.

USA, Canada, Mexic/ Engleza, Franceză, Rusă/ min 123.

Să nu mă înţelegeţi greşit... filmul e unul bun şi se merită a fi văzut. Însă dacă o să aveţi curiozitatea să aflaţi mai multe despre Frida Kahlo şi o să vedeţi picturile ei... o să întelegeţi că această artistă genială merita un film pe măsura valorii ei. Cel de faţă merge ca o biografie sau ca o introducere menită să stârnească curiozitatea... însă doar râcâie enervant de superficial subiectul.

Iţi dă impresia mai mult de telenovelă tumultuoasă şi nu o explorare serioasă a felului în care se creează adevărata artă. Şi oricât de plăcută şi de frumoasă e vizionarea... nu poţi să nu observi zgârcenia de sensibiliate a filmului.

Cât despre comunism, dacă m-aş fi născut într-o ţară scandinavă sau în America Latină aş fi fost un om cu simpatii de stânga... dar aşa, în ţara şobolanilor rozalii şi al liberalilor europeni cu papion (ce in mod incredibil sunt de dreapta) şi mai ales după vreo 50 de ani de ciumă roşie am... reticenţe. Socialismul a fost în sine o idee bună, dar din nefericire a devenit domeniul populiştilor, tâmpiţilor şi a criminalilor barbari. Vizionari ca Trotsky nu au avut şi nu o să aibă niciodată vreo şansă...

Şi terminând cu politica (sunt sătul de incompetenţii noştii), pot remarca la acest film... extrem de interesantele momente de genialitate ce ne introduc (din nefericire destul de rar) în mintea Fridei. Mi se pare extrem de familiar şi de cunoscut stilul asta de exprimare vizuală... îmi poate cineva spune de ce, şi în ce filme a mai fost folosit?

Desigur nu pot încheia fără să aplaud fără reţineri coloana sonoră absolut superbă. De văzut chiar şi numai pentru ea... restul o sa vină ca un bonus.

Subtitrare aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.