Cloverfield (Monstruos !?!) -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

25 ianuarie, 2008

Cloverfield (Monstruos !?!) -8/10

Cum să faci 500M$. 1. Se imaginează („împrumută”) un monstru (mai mare şi mai urât decât Godzilla) + paraziţii săi (crabi tip Alien), şi se introduc in New York (cu distrugerea inevitabilă a unor monumente celebre). 2. Rezultatul e un fel de „11 septembrie”, întregul carnagiu fiind prezentat prin lentila unei singure camere (gen Blair Witch). 3. Se folosesc toate trucurile erei internetului în promovarea produsului. 4. Produsul e un film… oarecum pe măsura aşteptărilor.

USA/ Engleza/ min 85

În pofida zvonurilor, Cloverfield nu e neapărat o mare revelaţie. E pus şi simplu reţeta clasică a filmelor de groază cu monştrii gigantici… adaptată cinic pentru generaţia Youtube.

Partea bună e că filmul priveşte povestea tot din perspectiva aceleaşi generaţii… şi tocmai această imersiune extraordinară… în ceea ce am ajuns să identificăm (astăzi) ca realitate, face ca istorisirea ridicolă despre un animal preistoric, ce rade de supărare jumătate din New York, să te învăluie şi să te menţină într-un suspans terifiant de real.

Am retrăit cu aceeaşi intensitate sentimentele pe care le-am avut privind la televizor 11 septembrie, dar şi pe cele simţite pe viu la recenta aterizare cu peripeţii de la Bacău (mulţumiri pe această cale companiei Blue Air, pentru adrenalina oferită cu numai 109eur + taxe de aeroport).

Modul în care este filmată acţiunea (cu o cameră a cărei mişcări şi unghiuri… fac ca seria Bourne şi Battlefield Earth să pară absolut normale), o să îţi dea impresia de participare activă într-un foarte bun FPS … sau o să te ameţească şi o să te dezorienteze complet dacă acronimul de mai înainte este un mister pentru tine (First Person Shooter). Poate că asta spune enorm despre felul în care experienţa oferită de acest film poate divide atât de clar generaţiile.

Continuând cu lucrurile bune… decizia de a arătat câte puţin… şi pe bucăţi din creaturi, e una excelentă. Scenele din metrou sunt terifiante şi întâlnirea de pe final cu marele monstru e cu adevărat impresionantă.

Sunt la fel de impresionat şi când vine vorba de partea vizuală şi efectele speciale, filmul arată şi se mişcă superb, este dinamic şi convingător… şi asta îi dă un farmec indiscutabil.

În mod curios, acelaşi mod „neconvenţional” de prezentare a acţiunii filmului duce atât la punctul său forte… cât şi la uriaşa sa hibă. În primul rând… e bine că suntem lipsiţi de prezentarea directă a oricărei forme de autoritate, nu de alta dar eram sătul de filme înţesate de clişee ale unor oameni de ştiinţă, politicieni, generali etc. toţi pregătiţi să salveze lumea şi să se certe între ei. Din nefericire… această singură cameră ce surprinde evenimentul numit „Cloverfied” încadrează doar personaje… bidimensionale, lipsite de orice fel de personalitate sau caracter… pe care le uiţi cu uşurinţă, de care nu ai cum să te ataşezi… şi a căror moarte succesivă (previzibilă de altfel) nu te mişcă prea mult.

Cel mai mare păcat e că şi monstrul… suferă de aceleaşi defecte, nu are o poveste a lui… acţiunile sale nu sunt motivate de nimic… e pur şi simplu un agent aleatoriu de distrugere. Asta nu îl face nici pe el foarte memorabil… însă îl face suspect de înfricoşător.

În concluzie, filmul acesta se merită văzut: e scurt şi (exceptând primele 20 de minute, absolut idioate şi plictisitoare) dinamic, plin de acţiune şi suspans. Totuşi tonul întunecat, realist şi pesimist… nu o să facă foarte distractive distrugerile de pe ecran…

Subtitrare aici (waiT)


6 comentarii:

Anonim spunea...

Eu urmaream acest blog pentru cateva referinte in materie de filme bune; inainte o fata lasa material si ii citeam cu drag parerea pt ca dovedea bun gust, insa la Cloverfield,la cinema,la 10 minute dupa inca ti se parea ca ti se zdruncina capu; in rest e bunicel, nu e un must see; are si anumite "goofs", de pilda fata de culoare alearga de mama focului tot filmul cu tocuri; sau dupa ce Beth prietena lui Michael, i-a fost fierul din umar, alearga ca la maraton cand sunt in parc sau il trage pe prietenul ei fara nici o jena... Mi s-a parut ca ati fost cam generosi cu nota filmului, un 7 fiind mai aproape de adevar. A fost un foc de paie cu toata publicitatea lui, trailerul promitea filmul anului 2008 dar fassssss... Numai de bine, pt un rasp la adresa de mail la fel ca nickul +@yahoo.com ;)

Anonim spunea...

Scurt PS: am vazut "about toi" si am obs ca esti (ca si mine) mare consumator de filme, eu in esenta caut relaxare, + calitate daca e posibil; In legatura cu Cloverfield, ai vazut "REC"? (productie spaniola) e asemanator, dar reactiile.... vezi si tu :D http://youtube.com/watch?v=nfgZlMYj_NU


//off topic: ai vreo cronica despre "A good year" m-ar interesa o parere de specialist

danezia spunea...

Mulțumesc pentru comentarii, și pentru faptul că imi citești și îmi apreciezi părerile. În legătură cu Cloverfield, am menționat în review faptul că avem parte de un Shakycam ce bate toate recordurile în materie de zgaltaituri... și întradevăr efectul poate deveni foarte supărător pentru cei ce nu se pot obișnui cu el. Mie unul mi-a plăcut și mi s-a părut că asigură o mai bună imersiune în film. Motivele acordării notei de 8/10 sunt legate pur și simplu de faptul că filmul și-a făcut treaba. Nu am adormit la el, m-am speriat puțin... și întâlnirea cu monstrul de pe final poate fi descrisă doar ca mitologică. Nu se poate compara cu The Host (Gwoemul) -9/10 dar e ok... mai ales cand vine vorba de un film american... de groaza.

Poate ca mi-a placut si pentru ca eu nu dau atentie prea mare publicitatii si zvonurilor. Daca ar fi fost filmul anului... ar fi primit de la min cu siguranta nota 10.

Nu am vazut REC... insa propunearea pare interesanta.

Cat despre "A good year" sa stii ca nu prea ma pasioneaza comediile romantice... mai ales cand vine vorba de cele prea siropoase..., lipsite de originalitate, farmec si umor.

Anonim spunea...

Come on...
Filmul e varza! Am irosit timpul uitandu-ma la el. Scartaie din toate incheieturile! Sa fim seriosi... e plictisitor si e o bataie de joc. Ca sa nu mai zic ca tipul ala trebuia sa fie cam prostanac daca a stat sa filmeze atat in urma acelor evenimente. Oamenii mor si tu continui sa filmezi?

danezia spunea...

Nota e data in comparatie cu ce inseamna in ziua de astazi film de groaza: a) porcarie cu jessica alba, b) al 20-a continoare dupa nu stiu ce chestie de succes, c) remake cretin dupa un film asiatic.

Filmul asta e original, scurt (thanks god), destul de inovator... si merge ok vazut la cinematograf.

Anonim spunea...

Inovator? If you say so
Fiecare are dreptul la o opinie, si atata timp cat e argumentata, e ok.
Ma mir ca l-ai considerat a fi de nota 8 dar e parerea ta.

P.S. Ce remake cretin dupa film asiatic?

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.