The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford) -6/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

15 februarie, 2008

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford) -6/10

Nu am de gând să vă mint… În pofida valorilor de producţie şi a valenţelor artistice de necontestat The Assassination of Jesse James este mai lung şi mult mai plictisitor decât ar sugera titlul. Scenele lungi şi dialogurile incurcate il fac somniferul perfect.

USA/ Engleza/ min 160

Superb din punct de vedere vizual, acest western are în comun, doar perioada de timp… cu ceea ce ne aşteptăm de obicei de la un film plasat în westul (mijlocul) sălbatec al SUA. Aşa că o să lipsească acţiunea, indienii… luptele extravagante din baruri şi duelurile pe viaţă şi pe moarte (ehh… sau o să avem parte de foarte puţin din toate astea). In vedem realitatea unei ere… o realitate ce desigur că nu e deloc pe măsura filmelor copilăriei noastre. (exact părţile plictisitoare ale vieţii de pistolar, ce de obicei nu îşi fac locul în filmele genului... toţi timpii morţi dintre împuşcături si jafuri adica… somnik, păpiţă, familie…etc.)

Nu am nimic cu filmele ce pun realismul înaintea distracţiei… însă aici nu numai că suntem lipsiţi de convenţiile artificiale ale westernurilor, dar ni se şi răsuceşte cuţitul în rană prin lungimea excesivă a peliculei (aproape 3 ore), ce nu poate fi justificată sub nici o formă. Măiestria tuturor celor implicaţi nu poate fi pusă la îndoială… însă nici cei mai răbdători spectatori nu pot aştepta 2 ore înainte ca filmul să devină relativ interesant.

Desigur că personajele sunt credibile şi memorabile, mai ales că relaţiile complicate dintre ele sunt construite cu o excesivă grijă şi rigoare. Mare păcat că scenariului îi lipseşte tocmai o astfel de coerenţă şi îţi poţi permite să aţipeşti liniştit pentru o durată totală chiar de o oră fără a pierde mare lucru.

Poate că de data asta… cei care scriu frecvent pe forumurile IMDB, The most boring movie ever!!! chiar au nimerit-o.

De recomandat ca test de anduranţă pentru spectatorul specializat pe filmul de artă (şi ca material de tortură pentru snobi). După vizinarea asta… o să fiţi sigur pregătiţi pentru Война и мир.

Subtitrare aici (RegieLive)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.