Mongol -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

22 februarie, 2008

Mongol -9/10

Mongol e tot ce ţi-ai dori de la un film istoric despre viaţa lui Ghengis Khan. E filmat superb în stepele nesfârşite ale Asiei, e captivant, sângeros… clădeşte cu grijă personalitatea unui om ce e demonizat de istorie şi te face să înţelegi cum a putut uni o naţiune de războinici şi de ce a devenit cel mai mare cuceritor din istoria lumii. Totul e minunat până când citeşti felul în care filmul e demolat… chiar de mongoli… şi pe bună dreptate!!!!

Germania, Rusia, Kazakhstan, Mongolia/ Mongolă ?!?/ min 120

*O notă personală:

În timpul realizării cronici acestui film am trecut prin variate stări de la admiraţie la total dezgust. Impresia iniţială e de WOW!!!, dar părerile mongolilor şi ale etnografilor sunt dure… filmul este departe de adevărul istoric, actorii stâlcesc limba, costumele sunt inadecvate… etc.

Am hotărât totuşi că filmul e de 9/10 aplicând principiul licenţei artistice…, filmul nu e atât de dezastruos din punct de vedere istoric ca Elizabeth: the Golden Ages, pur si simplu ceea ce modifică… se face în interesul poveştii şi din cauza bugetului. Filmul pare de 150 milioane $ chiar dacă a costat doar 20.

Pe de altă parte consider că mongolii exagerează cu văicarelile, sunt sigur că şi la noi in Romania, oameni gen Vadim ar fi tare nemulţumiţi dacă s-ar face un film despre Mihai Viteazul de exemplu… în care să nu fie vorbită corect limba română şi în care domnitorul să fie prezentat mai uman… şi nu cu un statut de semizeu.

REVENIND LA FILM, ohoho!!! E ceea ce Alexander şi 300 se chinuiau să fie şi nu reuşeau. O poveste despre războinici şi o eră istorică ce nu mai are nimic în comun cu lumea noastră. Fără discursuri patriotice… fără idealizări. O lume a mitologiei, a tradiţiilor pe care greu le putem înţelege… o lume a dreptăţii făcute cu sabia şi săgeţile.

Filmul transmite superb… spiritul şi spiritualitatea acelei lumi, şi chiar te pune pe gânduri… noi cu blocurile, maşinile, computerele şi internetul nostru… suntem mai realizaţi, mai fericiţi… decât mongolii cu frumoşii lor cai, iurtele pe care le pot aşeza oriunde şi libertatea nemărginită a stepelor?

Din punct de vedere tehnic, pelicula te lasă mască! Absolut impresionantă din punct de vedere vizual, cu scene de luptă în mare parte scăpate de infestarea scenelor generate pe computer, pline de sânge care sare din toate direcţiile. Din nefericire… versiunea filmului ce este disponibilă pe internet… e editată sălbatec în încercarea de a reduce durata filmului la 120 de minute. Aşa că filmul pare să sară inexplicabil peste lungi perioade de timp şi peste evenimente importante. Am citit scenariul… uhhh!!! Incomparabil… aştept în cinematografele din România versiunea needitată!

În concluzie acest film este un bun început al unei trilogii ce se anunţă excepţională (sper ca Sergei Bodrov să strângă banii necesari … pentru a continua o muncă superbă). O peliculă complexă, cu substrat… ce este în acelaşi timp… super distractivă!

Subtitrare aici (RegieLive)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.