War Dance -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

21 februarie, 2008

War Dance -8/10

Documentarele care să expună cât de puţin dramele necunoscute ale Africii sunt oricând binevenite. În mod neinspirat realizatorii lui War Dance au considerat probabil că realitatea e prea brutală şi că urâţenia ei trebuie îndulcită cu o poveste bine aleasă, artificial dezvoltată şi cu mult prea multe momente regizate.

USA/ Engleză / min 106

Nu e deloc frumos să râdem de americanii ce nu ştiu pe unde e România sau ce capitală are ţărişoara noastră. Nu de alta dar sunt sigur că în momentul în care o să vă zic că povestea acestui film se desfăşoară în Uganda… nimeni (cu excepţia geografilor ;) nu o să aibă o idee exactă asupra locaţiei respectivei ţări sau a capitalei.

Mie nu îmi e ruşine să îmi recunosc ignoranţa… m-am uitat bine pe wikipedia înainte de a scrie acest articol.... mânat poate şi de curiozitatea de a afla mai multe despre această ţară africană.

Despre film, pot zice mai întâi că asemănarea cu Spellbound (şi cu alte filme ce urmăresc poveştile copiilor suprinşi în diverse competiţii) este una de netăgăduit, aşa că nu prea mai putem avea pretenţii de originalitate de la acest documentar. În al doilea rând, dacă o să vizionaţi acest film o să vă daţi seama repede de cât de forţate şi artificiale sunt unele momente: vizita profesorilor din capitală, întâlnirea cu fostul lider al rebelilor, desfăşurarea concursului, vizitarea obiectivelor din Kampala etc…

Oricum, pur si simplu faptul că această poveste e spusă, contrabalansează toate defectele stilistice ale documentarului. Nu poate decât să te impresioneze tăria acestor copii, dramele prin care au trecut, dar şi energia şi optimismul cu care ei mai departe pentru a realiza lucruri minunate. Speranţa mea e ca ei să fie ultima generaţia care să fi fost martorii barbarismului şi… ca prin ei… Africa să se ridice. Continentul e bogat atât în resurse cât şi în patrimoniu genetic. Uff… dacă nu ar exista interesele cinice ale marilor puteri… poate că ar exista mult mai puţină suferinţă în lumea asta.

Nu vă aşteptaţi la momente foarte dificile, documentarul e diluat, îndulcit… optimist şi înduioşător.

Subtitrare aici (waiT)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.