I Am Legend (Legenda Vie) -7/10 (+ finalul alternativ 8/10) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

08 martie, 2008

I Am Legend (Legenda Vie) -7/10 (+ finalul alternativ 8/10)

Pentru două treimi din film, Will Smith joacă captivant de bine în rolul ultimului om de pe Pământ. E minunată această descriere a singurătăţii… şi filmul e superb… cu excepţia ultimei jumătăţi de oră ce este tipic Hollywoodiană şi care culminează cu un final dubios.

USA/ Engleza/ min 101

Un singur lucru face cu adevărat bine venită această a treia adaptare a romanului omonim… Will Smith.

Şi o să mă opresc puţin asupra cărţii… chiar dacă nu sunt Bookblog. I Am Legend a fost scrisă în 1954 de către Richard Matheson şi este cartea din care au evoluat toate poveştile şi filmele moderne cu vampiri şi zombies. E o carte genială… cu un final pe măsură… ceea ce nu se poate spune despre ecranizările ei.

În „The Omega Man” povestea e folosită pentru a ataca religia… în anul 2008, mesajul e în direcţia inversă (cel puţin în versiunea finalului A): ştiinţa e diabolică şi salvarea e mijlocită doar de Dumnezeu. Cărţii îi lipsesc astfel de abordări primitive… ci în ea se dezvăluie subtil dar devastator motivele pentru care… protagonistul ei intră în mitologie. (spre deosebire de frazele sforăitoro-idioate din finalul A al filmului).

Ok, destul cu aberaţiile şi să revenim la filmul nostru. Pentru o oră… filmul se desfăşoară superb, credem rapid premisa… o acceptăm fără rezerve şi ne trezim înţelegând o lume apocaliptică… aproape pustie la suprafaţă, dar a cărei subterane întunecoase sunt populate de „infectaţi” zombie-vampir ce transformă nopţile în coşmare. Din păcate sunt câteva momente în care efectele speciale dezamăgesc… mai întâi la capitolul căprioare şi ulterior… pentru restul filmului la capitolul zombies. Nu ştiu de ce, dar CGI infectaţilor… e absolut neconvingător şi oricine îşi poate da seama „că e făcut pi calculator”.

Will Smith îşi joacă perfect rolul, şi îmi aduce aminte de aceeaşi nebunie creată de singurătate pe care a redat-o şi Tom Hanks în Naufragiatul. Pot chiar să afirm că Smith face un rol mai bun… pe care nu cred că o să il vedem răsplătit cu vreo nominalizare, având în vedere lansarea timpurie a filmului şi faptul că acest gen de producţii e privit cu dispreţ de Academie.

Şi dispreţul poate că e de înţeles având în vedere descinderea în blockbuster tipic a filmului pe ultimele aproape 40 de minute. Cum a început „acţiunea” cum mi-a venit somnul şi am început să verific…cu insistenţă cam cât mai este din film. Apoi a venit finalul… ce nu are nici o legătură cu pelicula (se pare că a fost ales după nişte vizionări de probă). Finalul B de care am vorbit în postul de mai jos… reflectă mai bine filmul şi spiritul poveştii.

Finalul B, ne face să înţelegem mai bine motivele pentru care infectaţii noştri s-au supărat aşa de rău pe doctorul Neville. Nu implică nimic religios… însă e melodramatic şi foarte prost raportat la carte. Finalul A (cel pe care îl vedeţi în film) e pur şi simplu mizerabil…

...dar dacă No Country for Old Men poate să ia Oscarul cu o mega-tâmpenie de final… ce să mai cerem de la un biet blockbuster?

Subtitrare aici (regieLive)


3 comentarii:

Anonim spunea...

doresc link exchange cu siteul tau detin 20 de siteuri majoritatea cu jocuri online ma poti contacta pe id kay.superstar multumesc frumos o zi buna

Unknown spunea...

bine bine, dar care e finalul alternativ pina la urma?

danezia spunea...

MAJOR SPOILER ALERT:

Pai a fost postat mai inainte si l-ai vazut si tu: (desigur ca filmuletele au fost date jos intre timp)

Deci, zombie-sefu, navalaeste in laborator cu prietenii lui, se da cu capu de geamul securizat si pana la urma deseneaza cu sangele (alb)... o silueta de fluture pe geamul crapat. Neville se prinde si observa pe bluzita fetei zombie fluturele..., deschide usa, iese cu tipa afara... zombies is tinuti sub control de sefu lor (dovedesc inteligenta si ierarhie sociala), sefu-zombie isi ia iubita in brate... si Nevile plus femeia si copilul sunt lasati sa plece din New York. Neville devine o legenda in noua civilizatie a monstrilor... pentru ca ii vana, ii rapea si ii supunea la experimente. (un monstru al zilei... reversul vampirului ce bantuie noptile)

IN FINALUL CARE APARE IN FILM:
sefu-zombie se da cu capul de geam pana cand crapaturile iau forma unui fluture, urmează o mica vrajealo-viziune legata de nu-s ce fluture, Neville se prinde ca a facut rost de vaccin, il da tipei cu copilul, pe care o inghesuie intr-un horn si ii spune sa plece de acolo cand o sa vina dimineata. Scoate o grenada... si bumm.

Tipa e "manata de Dumnezeu" catre un sat fortificat, acolo unde sunt primiti de catre neste soldati, da vaccinul, si intra in sat... privind in fata o biserica, in a carui turn bat clopotele. Tipa zice ca Neville e o lengenda pt ca o iventat vaccinul... fsss...

IN CARTE Neville o intalneste pe tipa, descopera ca e infectata si ea spune ca face parte dntr-un grup ce au descoperit un vaccine ce poate controla infectia. Neville e o legenda intre ei deoarece e singurul care poate circula ziua fara nici o restrictie, e ultimul om de pe pamant neinfectat... si pentru ca ucide fara discriminare. El este captura ulterior de catre noua civilizatie a infectatilor, dar inainte de a fi executat se sinucide cu niste otrava data de tipa....

END OF SPOILERS

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.