(1951) The Day the Earth Stood Still -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

06 aprilie, 2008

(1951) The Day the Earth Stood Still -10/10

Efectele speciale jenante după standardele de astăzi destind deseori atmosfera ridică multă din nivelul de amuzament al filmului… dar reuşesc să nu coboare în ridicol acest clasic al genului SF. Un film cam idealist, dar care reuşeşte să îşi pună spectatorii pe gânduri. Au trecut mai mult de 50 de ani… dar Pământul e la fel de barbar ca şi în perioada războiului rece.

USA/ Engleza/ min 92

Imi face imensă plăcere să vă prezint un film cu adevărat deosebit… şi asta înainte ca Hollywoodul să producă o porcărie omonimă…avându-l pe Keanu Reeves în rolul principal.

Filmul începe ca un documentar, vedem cum vestea sosirii unei nave extraterestre străbate lumea… purtată de primitivele mijloace de comunicare în masă ale vremii. O scenă globală de Breaking News… ce va fi imitată până la clişeu pentru zeci de ani, fără a mai putea recrea suspansul incredibil al originalului…

Apoi vraja se rupe puţin căci nu poţi să omiţi… efectele speciale ce sunt pe măsura anilor 50, adică o sursă nelimitată de râsete şi glume. Aproape că vezi un film al lui Ed Wood după umorul involuntar al multor scene şi mai ales după ce descoperi că improbabilul extraterestru este de fapt un bărbat fermecător ce vorbeşte perfect engleza. Din fericire… filmul are cu ce să revină pe linia de plutire…

…şi asta deoarece Klaatu evadează cu o binemeritată uşurinţă, pentru a încearca să înţeleagă mai bine lumea cu care încearcă să comunice (sau să o distrugă). Devine Mr. Carpenter (please insert Jesus joke)… instantaneu candidatul perfect de prieten imaginar al oricărui puştan pasionat de spaţiu din anii 50. Ce urmează e deja istorie cinematografică:

Auzim şi vedem prin ochii lui Klaatu o planetă înfricoşată, dezbinată… cam idioată şi incapabilă să înţeleagă importanţa primului contact cu extratereştrii. La radio tâmpitei gen Cristoiu, Badea, Ciutacu, CTP… îşi dau cu părerea, cer moartea mosntrului şi critică savant impotenţa autorităţilor. Îi este greu să îi adune pe toţi reprezentaţii lumii… Moscova nu se împacă cu Londra, Washingtonul cu Parisul… etc… ştim prea bine lucrurile astea de când cu summitul.

Doar bătrânul om de ştiinţă (gen Einstein) şi destul de surprinzător pentru acea perioadă… o femeie, vor să îl ajute pe Klaatu şi astfel să salveze omenirea. În calea lor stau însă o ceată uriaşă de oligofreni… unii politici, alţii cu caschetă şi pulan.

Filmul e terifiant de actual… şi o să fie din păcate la fel… şi peste 50 de ani… atunci când nimeni nu o să mai ştie nimic despre droia de mizerii cinematografice contemporane. O recomandare… istorică!

Subtitrare aici (regieLive)

P.S.

Atenţie la coloana sonoră, instrumentul electronic ce produce acordurile sinistre se cheamă în engleză Theremin (theremină să fie traducerea în română?)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.