(1988) Krótki film o zabijaniu (A Short Film About Killing) -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

18 noiembrie, 2008

(1988) Krótki film o zabijaniu (A Short Film About Killing) -9/10

Această scurtă poveste despre a ucide nu este nici pe departe o vizionare plăcută, avem parte un film urât, extrem de dificil… dar care tratează în mod just un subiect pe măsură. În acelaşi timp…chiar dacă dificilă, consider esenţială şi o astfel de experienţă, emoţiile transmise sunt puternice… coşmarurile la fel şi până la urmă filmul te captivează… şi îţi dă serios de gândit.

Polonia/ Poloneză/ min 84


Notă:

Filmul se adresează doar unui public matur cu adevărat matur… şi nu vorbesc aici de vârstă. Vizioanare esenţială pentru orice împătimit de filme.


Cu 24 de minute mai lung decât episodul original din Dekalog, mini seria capodoperă a lui Krzysztof Kieślowski, Krótki film o zabijaniu reuşeşte o mult mai puternică exprimare a ideii că a ucide este total injust… atât ca acţiune individuală, cât şi ca acţiune „legitimă” a unui stat.

Stanley Kubrick era de părere că Dekalog e poate unica capodoperă de care îşi poate aminti în ultimii ani. Din păcate… A Short Film About Killing, pierde destul de mult prin detaşarea de conceptul miniseriei… decât câştigă prin explorarea mai adâncă a poveştii.

Mi-as fi dorit o prezentare mai adâncă a personajului şi a umanităţii şoferului de taxi, dar din păcate filmul se limitează la o expansiune ce urmăreşte doar o mult mai meticuloasă explorare a avocatului. Cine ştie… poate că odată şi odată… trioul va fi completat cu adevărat într-un film… mai lung despre a ucide.

Ca de obicei o să mă abţin de la a povesti filmul şi o vă mai vorbesc puţin despre stilul vizual cu totul deosebit al filmului, apăsător… sugerând genul de societate bolnavă, nefuncţională capabilă e a ucide… cât şi despre efectul politic imediat al acestei extrem peliculei cu un mesaj extrem de puternic: suspendarea pedepsei cu moartea in Polonia (pedeapsă abolită ulterior).


Poate că asta spune mai multe… decât orice cronică.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.