Simptomele gripei noi A(H1N1) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

03 noiembrie, 2009

Simptomele gripei noi A(H1N1)

Va recomand sa urmariti cu mare atentie aparitia următoarelor simptome, în special daca in apropierea dumneavoastra (loc de munca, scoala, comunitate) au existat cazuri confirmate de A(H1N1) sau dupa călătoriile în zonele în care se semnalează gripa nouă. Contaminarea se produce cu mare usurinta si in aglomeraţia de orice fel (cinematograf, teatru, discoteci, cluburi, manifestari sportive sau electorale, transportul în comun) aşa că evitaţi pe cât posibil aceste situaţii (sau folositi masurile de protectie adecvate).

1. Febra.

Această gripa "noua" nu se remarca prin febra mare, ea aparand in cazurile cu evolutie medie-severa, semnaland agravarea bolii si necesitatea urgenta a tratamentul antiviral sau a spitalizarii.

De aceea chiar si la temperaturi de 37.5-38.5 (insotite si de restul simptomeleor specifice) se recomanda contactarea medicului de familie si izolarea (nu mergeti la scoala sau servici si evitati orice iesire din casa fara a purta masca).

2. Durerea in gat, secretii nazale, tuse.

Acestea reprezintă simptome demne de luat in seamă doar daca se asociaza febrei moderate descrisa la pct. 1 sau celorlalte simptome (pct.3,4) şi reprezintă un motiv real de ingrijorare doar daca au existat cazuri confirmate in vecinatatea dumneavoastra. În rest aceste semne de boală nu ne indică mare lucru deoarece  simptomele de acest tip sunt comune (identice) cu gripa obisnuita si virozele banale.

Pot face totusi o mentiune referitoare la tuse: ea trebuie să fie seacă. Tusea productivă indică alte afecţiuni si nu este compatibilă cu gripa A(H1N1)

3. Oboseala, dureri musculare si oculare, dificultati in respiratie, lipsa apetitului.

Aceste simptome sunt caracteristice tuturor gripelor... contactaţi medicul indiferent dacă suspectaţi gripa obişnuită sau A(H1N1)!
Dacă simptomele de mai sus apar in conditiile unei temperaturi moderate 37.5-38.5 (specifică gripei noi) avem parte de un semn mare de atentie mai ales dacă gripa "nouă" este prezentă în comunitatea dumneavoastră.

4. Diaree si vomitaturi.

Nu mai e nici un dubiu, atunci cand aceste simptome le insotesc pe cele de mai sus, aveti gripa noua.
Si mai grav... sunt sanse mari ca gripa pe care o aveti sa fie severa (potential fatala).
Este timpul sa actionati rapid si eficient sa contactati autoritatile si medicul de familie. Nu mai pierdeti nici o clipa!!!


Mare atentie si la evolutia bolii.... daca simptomele sunt in general medii sau slabe insa sunt urmate de o inrautatire brusca (gripa obisnuita are simptome severe inca de la inceput) sunteti in pericol si trebuie sa actionati cu aceeasi urgenta si promptitudine.

Aceasta inrautatire se manifesta printr-o stare generala extrem de proasta si temperatura peste 38 de grade. O sa fiti ametiti şi confuzia o sa domnească in mintea dumneavoastra daca boala evolueaza grav de aceea va repet inca odata, trebuie sa contactati medicul de familie sau serviciile de urgenta in acest caz pentru a incepe tratamentul cu antivirale cat mai rapid.

Inchei  prin a incerca sa va explic ca gripa noua A(H1N1) nu reprezinta un mare risc atata timp cat este identificata, observata si tratata corespunzator. Evolutia ei poate fi, in mod frecvent, la fel de usoara ca si a unei banale viroze.


Nu va lasati totusi pacaliti,  daca o sa va simtiti destul de bine in timpul evoluţiei bolii si profitati de concediul fortat fara a avea remuscari. 
Nu folositi nimanui daca duceti boala pe picioare si ii infectati si pe altii. Unii nu vor fi la fel de norocosi ca dumneavoastra... 
In plus riscati sa va slabiti organismul... iar boala sa revina cu violenţa.

Sfatul meu final e sa evitati automedicatia deoarece ea poate masca evolutia bolii.
Odata A(H1N1) confirmata luati cu incredere Tamiflu si Relenza... ce va vor fi oferite de autoritati.

Si sa nu uit... daca vi se ofera vaccinul, va rog sa il faceti.
Beneficiile sunt imense... riscurile sunt minime.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.