Oscar 2010, The Blind Side- 7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

24 ianuarie, 2010

Oscar 2010, The Blind Side- 7/10

Desi adapteaza cu superficialitate (si igienizeaza in cel mai pur still Hollywoodian) povestea reala a lui Michael Oher, The Blind Side reuseste sa evite capcana cliseelor facile...si devine un demers cu destule aparente de autenticitate si imensa putere de convingere. Pe langa faptul ca pelicula e cu mult mai captivanta si distractiva decat te-ai astepta, filmul se merita vazut doar si pentru a o vedea pe Sandra Bullock blonda si jucand la perfectiune cel mai bun rol al sau de pana acum... Oscar?
 USA, 128 min.

Fara indoiala The Blind Side, nu isi propune decat un singur lucru... sa ne distreze si sa ne emotioneze, chiar daca ne manipuleaza fara rusine spre a isi atinge acest din urma scop.

Nu este un film biografic si nici nu isi doreste acest lucru, povestea reala a aparitiei de nicaieri a lui Michael in fotbalul... e una mult mai putin dulce, motivanta sau capabila de a stoarce lacrimi si emotii, asa cum o demonstreaza si autorul cartii din care se inspira acest film (a carui abordare e una reala si condine o sanatoasa doza de cinism, ironie si suspiciuni la adresa "miracolului"). Insa scenaristii au avut inspiratia de a sterge doar cateva pasaje, de a dilua cateva lucruri..., de a accentua altele si de a modifica pe ici pe colo in punctele esentiala, pentru ca povestea din film sa fie un excelent "feel good movie" care sa retina (pana la imitatie) o grozavie de fapte, replici si trasaturi umane... ce fac ca filmul sa imite convingator viata reala.

In fine... produsul final nu e o prea mare provocare intelectuala, insa e usor digerabil si accesibil pentru toata lumea, dar cel mai interesat... ii creaza Sandrei Bullock oportunitatea unui rol mare de tot, ocazie pe care o valorifica la maxim.

Cvasi-casnica doamna Tuohy (blonda "imperiala", mama a doi copii, republicana convinsa, purtatoare de arma, cu puternice convigeri conservatoare si vagi prejudacati rasiale), e jucata atat de bine de Sandra Bullock incat ajungi sa crezi ca e chiar "de acolo"... partea proasta e ca intregul film graviteza atat de mult in jurul acestui rol de Oscar incat ramai cu ideea ca saracul Michael nu are nici un merit in toata povestea asta (inafara talentului sau primar de a proteja) si ca reusita sa a depins in totalitate de perseverenta crestina a doamnei.

Superficial, lipsit de orice fel de complicatii psihologice (sau morale)... filmul nu isi valorifica premisa interesanta (dar potential deprimanta) spre bucuria publicului obisnuit ce se va lasa sedus cu usurinta de dulcegaraia diabetica a peliculuei si de optimismul incurabil al intregii povesti.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.