Oscar 2010, The Imaginarium of Doctor Parnassus -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

23 februarie, 2010

Oscar 2010, The Imaginarium of Doctor Parnassus -8/10

Doar capacitatea imaginatiei noastre poate face ca acest film sa nu para o absurditate pretentioasa ci o fantastica experienta vizuala, capabila sa ne bantuie visele. Pacat ca povestea este mult prea confuza chiar si in "realitatea" filmului... si ca multe momente sunt lipsite de dinamica...  uneori nemaipomenit de plictisitoare.
UK, Canada, Franta; engleza, franceza; 123 min.

Proaspat castigator a unei carute de premii BAFTA, "Dr. Parnassus" (by the way... incredibil de lipsita de imaginatia traducere in limba romana a titlului filmului... incredibil cum isi pot lua unii salariu) are multe de oferit celor ce se duc "pregatiti" la aceasta intalnire cu imaginatia.

Despre poveste nu o sa va spun prea multe, nu ca sa nu va dezvalui cine stie ce mari rasturnari de situatie sau final surprinzator... ci pur si simplu pentru ca nu scenariul nu isi doreste nici macar o secunda sa fie logic... si lucrul acesta este scuzabil din doua motive: specificul naratiunii si tragica disparitie a lui Heath Ledger.

Aceasta din urma situatie ar fi fost capabila sa scufunde orice alt film... insa aici s-a dovedit o aditie interesanta la adresa povestii... cat o ocazie nebanuita ca: Johnny Depp, Jude Law si Collin Farell sa poata aduce un omagiu... si sa joace alaturi de regretatul Ledger. Combinatia e garantat irezistibila pentru jumatatea feminina a planetei.

Desigur ca aceeasi jumatate o sa ierte cu mult mai mare usurinta lipsa de dinamica si logica interna a povestii, cat si faptul ca preambulul e cu mult mai interesant decat naratiunea in sine (in care pare ca nu se intampla mai nimic). Pana si scenele de imaginar (de altfel punctul vizual forte al filmului) sunt mult mai grozave in prima treime a filmului... devenind repetitive (si mult mai putin impresionante) odata ce ajungem spre final.

Concluzia: un geniala viziune britanica, careia i-a reusit detasarea completa de Hollywood (impofida distributiei stelare). Un film ce este insa sabotat de lipsa de consistenta a povestii ce pare sa nu justifice faptul ca se intinde pe mai mult de  doua ore.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.