Oscar 2010, Ajami -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

21 martie, 2010

Oscar 2010, Ajami -8/10

Numai regizand impreauna, un evreu si un palestinian pot face ca un simplu film sa se metamorfozeze intr-o experienta totala, capabila sa te transporte in mahalalele pline de gasti si mafioti din Israel... si sa te faca sa simti cum este sa fii... evreu, crestin sau musulman, vieti prinse fara scapare in cercul vicios al urii, crimei si a razbunarii.
Germania, Israel; araba, iudaica 120min

Scandar Copti si Yaron Shani, ne pun in fata cinci povesti a caror legatura nu o putem intuni decat doar la final... un scenariu perfect si o transpunere fara cusur a acestuia... de catre niste actori in mare parte amatori ce fac insa ca totul sa para mai palpabil ca intr-un documentar.

Ajami este un film despre situatii ce se intrepatrund (nu neaparat in ordinea prezentarii):
Un tip este impuscat intr-un bar (vroia sa ceara taxa de protectie) si de aici incepe o vendeta plina de impuscaturi ce duce la uciderea unui nevinovat... si la nevoia de si mai multa razbunare. Executiile de tip mafiot se opresc pentru o vreme caci "batranii" gasesc o solutie... o amenda uriasa aplicata celui ce a declansat din greseala totul. Ca sa o plateasca (si sa isi apere familia), el trebuie sa devina rapid gangster... sa faca rost de droguri.... sursa e un alt palestinina ce e indragostit de o evreica, palestinian a carui familie este implicata in uciderea "la manie" a unui evreu... peste toate astea se mai suprapune si povestea unui politist evreu ce isi cauta fratele disparut... si olala!!!!

Din pacate, complexitatea naratiunii... si abordarea cam eliptica a prezentarii acesteia, fac ca urmarirea firului povestii sa fie mult prea dificila... filmul putand baga rapid in confuzie pe orice spectator ce nu e perfect atent /sau nu isi ia notite :). Aceast lucru poate sa dea mari satisfactii celui ce priveste a doua oara filmul (are ocazia sa descopere o multime de lucruri ce i-au scapat la prima vizionare) insa poate sa descurajeze rapid pe 99% din potentialii spectatori ce risca sa nu mai inteleaga nimic de la un moment dat... sa se plictiseasca, sa adoarma... si astfel sa piarda partea finala a filmului ce face ca vizionarea sa se fi meritat.

Pe de alta parte, chiar daca scenariul e mega-istet, am mai vazut deja o multime de filme cu povesti aparent lipsite de legatura... dar a caror ite se leaga miraculos si genial pe final.... (Babel, Crash) asa ca nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc la faptul ca suntem aproape ca acest gen de contructie sa devina cliseu (nu e de mirare ca Academia a preferat scenariul curat, clasic... cronologic... insa capabil de un final de si mai mare impact al propunerii Argentiniene)

Nu pot totusi sa nu aplaud modul fenomenal prin care filmul te teleporteaza in atmosfera tensionata si plina de constante pericole din Orientul Mijlociu, si te face sa traiesti pentru doua ore intr-o lume pe care o vezi doar la stiri, in calupurile scurte cu "externe" (sau prin crampeiele de pe CNN sau BBC).

Un film nu poate avea un merit mai mare ca acesta, sa te faca sa intelegi cum este sa fii acolo... in timpul si spatiu descris de film, sa intelegi de unde vine ura, de unde violenta fara sfarsit si fara scapare...si un film nu poate face un serviciu mai mare tarii din care provine decat cel pe care il face Ajami pentru Israel: o pledoarie sincera si convingatoare despre valorile: colaborarii, un pic de tolerantei si intelegerii.

Subtitrare: English Hardcoded

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.