Green zone -7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

25 aprilie, 2010

Green zone -7/10

Deşi capabil să ne facă sa înțelegem mai bine atmosfera și încrengătura de minciuni ce au dus la dezastrul din Irak, "Green Zone" suferă enorm la capitolul credibilitate, datorita  scenariului previzibil și a personajelor cam artificiale, și se rezuma astfel la a fi doar un fel de "Bourne în Bagdad"... adică un bun film de acțiune!!!
USA (+coproductie), 115min, engleza (+araba)

Acelaşi Matt Damon eroul pus in fata unei conspiratii guvernamentale, aceeaşi "shaky cam"... capabilă sa te faca sa dai la rate, acţiune... impuşcaturi, explozii, război în toată regula şi cam atât.
Adică cam toată lumea (cu excepția americanilor) știe că SUA s-au dus în Irak după petrol, și că toată demonstrația din fața consiliului de securitate a   ONU cu armele de distrugere în masă (WMD) ale lui Saddam a fost doar gargară... minciuni sfruntate servite drept cauză pentru război.

Povestea filmului e una simpla (simplistă), nenea căpitan Miller (Matt Damon) caută WMD-uri in Irak şi nu găseşte mare lucru... asă că mânat de o inexplicabilă dorința de a afla adevărul își pune în minte să descopere "marea conspirație" cu ajutorul băieților buni din CIA (unii de umblă cu milionul de $ în genți și rafii).

În pofida unor aluzii deștepte la politica şi strategia americană din Irak... mi s-a părut penibilă (și ireală) impunitatea și libertatea lui Miller de a face ce vrea mușchii lui (inclusiv de a căsăpi soldați americani). In al doilea rand... e e atât de previzibil ceea ce urmează să facă nea Caisă traducătorul (Freddy)... şi in final...  marele generalul Irakian are o moacă clară de Cătălin Voicu... ceea ce e un mare clișeu în sine.

Lasând deoparte lipsa de satisfacţie intelectuală... nu pot să nu remarc că "Green Zone" compensează abil la capitolul comercial fiind un extrem de reuşit / comestibil blockbuster de acţiune. Păcat că premisa aparent dificilă (şi acuzele de predică politică) au alungat consumatorii de prin multiplexuri... si au făcut ca filmuleţul să iasă în pierdere (chiar un mare dezastru la boxoffice).

Recomandat ca un bun film de acțiune, însă e un film superficial şi fară pretenţii (chiar dacă povestea avea un mare potenţial de a se transforma într-un film memorabil!)

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.