Inception - 8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

14 februarie, 2011

Inception - 8/10

"În pofida eforturilor deosebite ale scenaristului /regizor Chris Nolan de a crea o permisă rezonabilă... pentru ahhh... arhitectura paradoxală a poveştii, Inception rămâne doar o fascinantă experientă viscerală şi vizuală... un eşec a propriei sale complexităţi şi a incapacităţii de a ne face să simţim ceva dincolo de WOW!"
USA, 2h 28min

Ce sunt visele? Metoda prin care creierul nostru organizează informaţia (işi dă singur defrag şi CHKDSK)? O cale de a afla viitorul? O expresie a dorinţelor şi a fricilor din subconştientul nostru?

Răspunsul e destul de greu de constientizat... însa e poate mai simplu de bănuit motivul pentru care dormim: organismul nostru are nevoie de refacere, oportunitate de creştere... şi poate e mai bine să stăm locului, la adăpost... noaptea atunci când poate nu e cel mai bine să umblăm prin întuneric.

O să ascult şi eu cât de curând de această "chemare a naturii" nu înainte de a vorbi despre vise şi despre unul dintre cele mai comentate filme ale anului: Incepţion (tradus jenant drept Începutul de aceleaşi maimuţe ce reuşesc să ciopârtească aproape fiecare titlu de film străin apărut pe la noi).

Pentru mine visele sunt "fitile" generate de subconştient, pentru a ne ţine creierul ocupat în timpul somnului şi detaşat de cele "trupeşti". Visam de obicei lucruri care ne fac placere sau ne liniştesc / lucruri îngrozitoare ... sau care ne înspăimânta. Cainii şi pisicile visează... de fapt par să aibă mai mult cosmaruri... şi noi visam deseori despre viaţă, moarte...dorinţe şi frici. Asta în visele obişnuite...

Pentru că mai există şi visele neobişnuite, cele în care suntem conştienţi că visăm... o artă în sine ce poate fi perfecţionată, rafinată şi pusă în slujba celui ce are un psihic echilibrat şi o voinţă de fier. Dacă nu vă este frică să realizaţi că visaţi... în timpul somnului... si dacă aveţi puterea să preluaţi controlul propriilor vise vă invit să încercaţi: experienţa este deosebită şi aduce incredibile satisfacţii. Dacă vă este frică şi vi se pare complicat... atunci probabil că Incepţion o să vă placă la nebunie:

Metoda titirezului...
E simplu să iţi dai seama că visezi fără nici un titirez:
  • poti sa citesti? raman literele la fel?
  • cat e ceasul? cat e ceasul peste o clipa?
  • cine e in oglinda?
  • pot sa respir daca ma tin de nas?
  • imi pot trece degetul prin palma?
Visul în Vis...
  • se întâmpla, e controlabil... şi nu o să dureze 50 de ani...
Trenuri, indivizi in negru cu pusti şi pistoale, explozii etc...
  • creierul are prostul obicei de a nu visa scene de actiune...
Dacă mori în vis?
  • e ok, nu o sa mori şi în realitate...
Din punctul de vedere strict personal al cuiva ce visează lucid de multă vreme (obişnuiesc să glumesc că nu am mai visat cu adevărat de foarte multă vreme), Inception este un eşec din punct de vedere intelectual pe cât este un succes din punct de vedere tehnic. De asta poate că am şi evitat să critic în esenţă complexitatea inutilă a poveştii...

Pe de altă parte sunt încântat că se pot face filme de acţiune şi din teme mai deosebită şi ca acestea pot prinde şi la public. Christopher Nolan a rezolvat cu succes sarcina de serviciu şi a adus bani cu căruţa studioului. Poate că ar fi realizat şi mai multe dacă ar fi încercat să visez cu luciditate atunci când s-a hotărât să lucreze la acest scenariu.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.