The Social Network -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

22 februarie, 2011

The Social Network -9/10

E nevoie de mult talent, precizie şi inteligenţă pentru a transforma povestea apariţiei Facebook într-un film interesant şi capabil să ne impresioneze. Absurd de captivant, deşi lipsit de cine ştie ce acţiune, "Reţeaua Socială" ne fascinează datorită unui singur fapt: ne dezvăluie ca în spatele dezvoltării tehnologiei ce schimbă radical lumea în care trăim... se ascunde aceeaşi poveste de când lumea despre prietenie şi trădare.
USA, 2h

The Social Network este un film ce pare eclipsat de consecinţele propriei poveşti. Trăim într-o lume ce trece printr-o serie de schimbări comparabile doar cu cele din anul 1989. O iarnă şi o primăvară a eliberării şi a democraţiei ce nu îşi are cauza în Twitter şi Facebook, ci doar le utilizează în mod eficient ca pe singurele instrumente capabile. Pe lângă magnitudinea evenimentelor din aceste zile o poveste despre un tânăr genial şi felul în care îşi joacă şansa de a deveni faimos şi indecent de bogat devine dintr-odată mult prea infantil şi overated... pentru a putea fi considerat "cel mai bun film al anului".

Dincolo de motivele ce vor face ca acest film să fie un câştigător sau mare înfrânt la Oscaruri , nu putem să nu apreciem felul în care pelicula reprezintă antiteza filmului american tipic. E un film mic ca amploare şi ambiţii, lipsit de artificii, elemente inutile, star-appeal... cu un scenariu aproape de perfecţiune plin de dialoguri inteligente.

Poate mulţi dintre spectatorii de pe la noi vor rămâne nedumeriţi după ce vor urmări acest film... mai ales după bombardamentul mediatic ce îl urcă deja pe poziţia de cel mai bun film al anului, însă maşina de agitprop are dreptate: scenariul lui Aaron Sorkin crează logica internă a poveştii ce ne demonstrează că pornirea unui web-site poate fi o afacere la fel de dezumanizantă şi lipsită de scrupule ca imobiliarele /finanţele în timp ce regia lui David Fincher are grijă ca logica internă a poveştii să permită dialoguri purtate cu viteza şi exactitatea unor programatori în timpul lui "hackathon" astfel încât filmul să păstreze echilibrul precare între a deveni prea rapid sau prea plictisitor pentru privitori.

În fine, avem parte de filmul perfect... despre o "poveste americană" aproape cliseu, ce ne interesează doar deoarece succesul lui Zuckerberg a început să ne acapareze tot mai mult vieţile. Poate şi de aici dubiul meu cu privire la importanta reala a acestei pelicule...
Ce te faci daca in 5 ani facebook va fi ceea ce e astazi: myspace sau hi5 de exemplu? Un alt film despre următoarea mare alta retea de socializare?

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.